4 Herstel Fasen Traject

Fase 1.

In deze fase (de kennismakingsfase) wordt er een intakegesprek gepland en gaan we kennismaken met elkaar. Er zullen verschillende onderwerpen aan bod komen die kunnen gaan over bijvoorbeeld; huisvesting, werk, activiteiten overdag, familie/vrienden, leefstijl & voeding, zingeving etc. Tijdens het gesprek bespreken we ook wat je met je ondersteuning wilt bereiken, welke problemen de aanleiding zijn voor het zoeken van hulp, wat je tot nu toe gedaan hebt om met deze problemen om te gaan. En, welke doelen je graag aan wilt werken samen met je begeleiders. Ook wordt gekeken of er nog andere vormen van hulp nodig is. Tijdens deze fase bekijken we ook hoe vaak ondersteuning langskomt per week en vooral welke begeleiders passen bij jou en jouw hulpvraag. In alle gesprekken die je hebt met ons is het altijd toegestaan om een naastbetrokkene mee te nemen. Daarnaast zal in meerdere afspraken een vragenlijst doorlopen worden en algemene gegevens over bijvoorbeeld lichamelijke en psychische gezondheid genoteerd worden. De vragenlijst waarmee wij werken is o.a. Mijn Positieve Gezondheid en geeft ons en jou een goed beeld van jouw ondersteuningsbehoeften.

Fase 2.

In deze fase, de doorstroomfase, gaan we gezamenlijk evalueren waar je nu staat in je herstelproces. Dit vindt ongeveer na 3 maanden plaats. Ook tijdens dit gesprek kun je een naastbetrokkene meenemen. We zoomen in op herstelbevorderende en herstelbelemmerende factoren, wat is helpend en wat niet en zullen we in gesprek jouw ervaringen met je ondersteuners gaan bespreken. Hoe gaat het in de samenwerking. Samen bespreken we ook je doelen en of er wijzigingen zijn. Er zal opnieuw een meting plaatsvinden om gezamenlijk een beeld te krijgen van jouw herstelproces. Als er wijzigingen zijn en je zelfredzaamheid is toegenomen gaan we in overleg de ondersteuning daarop afstemmen.

Fase 3.

Dit is de uitstroomfase. Tijdens deze fase gaan we in gesprek over de doelen die zijn bereikt en wordt de mate van jouw zelfredzaamheid gemeten. We zullen uitgebreid de uitkomsten gaan bespreken met elkaar. Mogelijk ben je binnen deze fase op een punt aangekomen waarin je zelf voor het grootste gedeelte de draad weer kunt oppakken en je je eigen regie kunt voeren. Het is ook mogelijk dat je toch nog worstelt met sommige aandachtsgebieden en nog gedeeltelijk begeleiding nodig hebt. In overleg met jou en alle betrokkenen zullen we dan beoordelen of ondersteuning nog langer nodig is en hoe vaak.

Fase 4.

De nazorgfase. Tijdens deze fase is er minimale begeleiding op afstand (BOA). Dit betekent dat we op de achtergrond nog wel aanwezig zijn maar ook een einddatum van de ondersteuning hebben vastgesteld en toewerken naar beëindiging van de samenwerking. We zullen je een vragenformulier laten invullen over jouw ervaringen met onze ondersteuners en gaan we in gesprek over jouw herstelproces en wat de ondersteuning jou heeft gebracht. We noemen dit een eindevaluatie. Ook doen we een laatste meting zodat we precies kunnen vaststellen hoe jouw herstelproces eruit heeft gezien. De gegevens van alle metingen kun je ter ondersteuning of voorkoming van toekomstige probleemsituaties meekrijgen.