Recovery Academie

De Recovery Academie, ook wel herstelacademie genoemd, is een plek waar bezoekers in de ontmoeting met elkaar en ongeacht hun achtergrond kunnen werken aan hun herstelproces. Een herstelacademie biedt een gestructureerde vrije ruimte hiervoor en kan een bron van kracht zijn dat vol zit met natuurlijke beloningen die, als we er goed gebruik van maken, de motor van de kwaliteit van leven kunnen zijn. Het aanbod voor eigen ontwikkeling onderscheidt zich van hulpverlening, dagactiviteiten-centra of re-integratieondersteuning. Een herstelacademie biedt de ruimte om in de gelaagdheid van de eigen ervaringen nieuwe en onverwachte wendingen te ontdekken. Met ruimte voor vragen rond universele menselijke ervaringen van pijn, existentiële vragen, ontwikkeling en groei inclusief de sociale kanten hiervan. Een herstelacademie wil niet aan een specifiek domein van zorg gekoppeld zijn, maar voor elk domein ruimte maken.

De Recovery Academie kan een biotoop zijn waar een wereld van psychische klachten, isolement en beperkingen geruild kan worden met een omgeving van hoop, zelfsturing, keuzes maken, leren en zingeving, participatie aan de gemeenschap en verbondenheid. Mensen in verschillende herstelfasen kunnen als deelnemer, cursist, student, groepslid, vrijwilliger of betaalde ervaringsdeskundige in de herstelacademie participeren.

De ontmoeting met anderen – peers – is hierbij van grote meerwaarde. Omdat iedereen zijn eigen ervaringen heeft, weet uiteindelijk ook alleen de persoon in kwestie zelf wat hij nodig heeft. Ieder kent alleen zelf zijn innerlijk kompas, het gevoel van zelf. De uitwisseling met gelijkgestemden op basis van gelijkwaardigheid en eigen ervaringen is een mooie manier om samen te zoeken naar dat wat er voor ieder voor zich toe doet. Dit vormt de grondslag voor de verschillende zelfhulpcursussen en trainingen die veel herstelacademies aanbieden.

Werkzame factoren programma-aanbod

Door middel van literatuuronderzoek, praktijkonderzoek en raadpleging van experts (professionals en ervaringsdeskundigen) zijn effectieve herstelgerichte interventies en best practices in kaart gebracht. Daarbij is specifiek gekeken welke effectieve herstel ondersteunende interventies beschikbaar zijn voor cliënten binnen de Recovery Groep.

Centraal staan programma’s die:

  • Empowerment en zelfmanagement stimuleren.
  • Familie en sociale omgeving betrekken bij de ondersteuning m.b.t. (re)integratie in de samenleving.
  • Gericht zijn op de woon- en werksituatie.
  • Gericht zijn op ervaringsdeskundigheid en lotgenotengroepen.
  • Positieve gezondheid stimuleren.