Onze werkwijze

Verbinden

De Recovery Groep bouwt systematisch en creatief een persoonlijke en professionele verbinding op met cliënten en onderzoekt persoonlijke wensen, zorg- en begeleidingsbehoeften en ontwikkelingsmogelijkheden. We streven naar ‘Matched Care’ ofwel een persoonlijk begeleider die bij de cliënt past. Indien sprake is van een veranderende zorgbehoefte, kunnen er ook andere collega’s worden betrokken.

Een positieve steunende relatie is op zichzelf een helpende factor. Werken op basis van presentieprincipes draagt onder andere bij aan verbinding en veiligheid, en vormt de bedding om herstel- en krachtgericht te werken. Men kan kiezen voor ondersteuning thuis, op onze boerderij of op een andere gewenste plek.

Verstaan

Het aansluiten bij de cliënt en om de goed te kunnen begrijpen is ‘verstaan’ een kernhandeling. Op systematische wijze wordt alle informatie verzameld die nodig is om effectieve ondersteuning vorm te geven op basis van de wensen en doelen met betrekking tot herstel en kwaliteit van leven. In gesprekken gaan wij op zoek naar eigen krachten en talenten, en onderzoeken wij het zelf-oplossend vermogen. De cliënt is namelijk de ervaringsdeskundige van zijn of haar eigen leven. Dit doen wij door middel van het opstellen van een persoonlijk krachtenmodel (het Strenghts-model).

Verzekeren

Met verzekeren bedoelen wij het doelgericht bieden van ondersteuning bij het leren omgaan met kwetsbaarheid en het bieden van veiligheid en houvast. De hulpverlener zorgt voor de veiligheid die de cliënt nodig heeft. Dit kan gedurende het hele herstelproces nodig zijn, maar het is vooral belangrijk wanneer herstel van zelfregulatie of het behouden van evenwicht van belang is. Waar nodig vindt ondersteuning plaats om lijdensdruk te verlichten.

De professional sluit aan bij de ondersteuningsbehoeften van de cliënt, samenhangend met wensen, doelen en psychische of sociale kwetsbaarheid. Hij of zij fungeert als hulpbron voor de cliënt, daar waar deze het zelf (nog) niet kan of waar anderen deze functie (nog) niet kunnen vervullen. Hij zorgt er ook voor dat de cliënt zich kan bewegen in veilige en voedende omgevingen.

Versterken

Alle vormen van krachtgericht werken dat betrekking heeft de cliënt, evenals diens omgeving, valt onder versterken. Dit betreft persoonlijke vermogens en het versterken van de kwaliteit van de omgeving. Ondersteuning bij het ontwikkelen van vaardigheden of ontplooien van talenten, maar ook het creëren of vinden van ‘voedende omgevingen’.

Doelgericht bieden van ondersteuning bij of versterken van;

De persoonlijke identiteit, het zelfvertrouwen, zelfbeeld, persoonlijke vaardigheden en de kwaliteit van het sociale netwerk incl. participatie en inclusie. Het betreft hier het helpen creëren van toegankelijke omgevingen en ondersteunende groepen. Recovery Groep is er om het persoonlijke isolement te doorbreken en samen met de cliënt lastige laagdrempelige activiteiten te onderzoeken en te bezoeken. De eerste stappen nemen we samen, want buiten de comfortzone kan men groeien.

Steunend Relationeel Handelen

SRH legt een sterke nadruk op de overtuiging dat de cliënt de regie heeft. Dit dwingt de professional om voortdurend vanuit het perspectief van de cliënt te denken. Een ander sterk punt is dat niet alleen de mogelijkheden van de cliënt voortdurend voor op het netvlies staan, maar ook de mogelijkheden die de samenleving biedt. Recovery Groep hanteert een “Waarde gedreven mensvisie” die de rode draad vormt binnen SRH. Waarde gedreven zorg betekent dat zorg georganiseerd is op basis van de behoeften en voorkeuren van de cliënt zelf en daarom om de individuele cliënt georganiseerd wordt.

Met de methodiek boren we krachten aan voor herstel van eigen regie en groei, met oog voor kwetsbaarheden en beperkingen. Zo staat iemand écht centraal. Het ‘Strenghts-model’ wordt hierin gehanteerd als leidraad. Wij geloven dat een cliënt vanuit zelfmanagement zijn of haar eigen herstelondersteuner is. Daarbij kan men denken aan het benutten van eerdere ervaringen en eigen mogelijkheden. Anderen, zoals professionals, naastbetrokkenen en ervaringsdeskundigen kunnen hierbij ondersteunen.

Krachtgerichte ondersteuning

Klachten of beperkingen hoeven het herstelproces niet per sé in de weg te staan. Soms vraagt dit om acceptatie of om een andere manier van denken. De krachtgerichte benadering wil de aandacht verschuiven door vooral te kijken naar wat mensen (nog) kunnen. Het vertrekpunt is een positief mensbeeld. Mensen zijn in staat binnen hun mogelijkheden te groeien, te veranderen, talenten te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Hulpverleners kunnen meer krachtgericht werken en aandacht geven aan goede eigenschappen en sterke kanten van een cliënt. Het geloof in eigen kunnen en eigen regie neemt dan ook zichtbaar toe. Een belangrijke voorwaarde binnen krachtgericht werken is ook dat er goed contact wordt gemaakt. Dat men zich écht gezien en gehoord voelt. Alleen de cliënt kan bepalen en of aangeven of de ondersteuning werkt en of er ook daadwerkelijk herstel wordt ervaren. Hier wordt in het Recoverytraject dan ook per fase aandacht aan besteed d.m.v. evaluaties en metingen.

Motiverende gesprekstechnieken

In het kader van dubbele of multipele diagnostiek wordt binnen ons team ook gebruik gemaakt van motiverende gesprekstechnieken om mensen met (verslavings) problematiek ertoe te bewegen verandertaal te gaan spreken i.p.v. behoud taal. Een motiverende en herstelgerichte bejegening zijn belangrijke componenten binnen SRH. Motiverende gespreksvoering heeft als doel om gedragsverandering bij cliënten op gang te brengen. Het verandermodel van Prochaska & DiClemente wordt daarbij als leidraad gebruikt. Stapsgewijs wordt op het tempo van de cliënt ingezet op het doorbreken van oude patronen. In de eerste fase staat het ontwikkelen van de motivatie van de cliënt om te veranderen centraal. De tweede fase richt zich op het versterken van de betrokkenheid bij veranderingen en op het ontwikkelen van een plan om de verandering te realiseren.

Methodiek Bemoeizorg

7 stappen van bemoeizorg

    1. Onderzoek van de melding. We brengen de situatie in kaart en stellen mogelijke zorgwekkende problemen vast.
    2. Het leggen van contact. We maken op een respectvolle en delicate wijze contact en maken duidelijk dat iemand profijt kan hebben van bemoeizorg.
    3. Indien mogelijk bouwen we een relatie op. Hulp van de Recovery Groep is altijd vrijwillig en kan alleen effectief zijn wanneer deze wordt geaccepteerd door de hulpbehoevende. De hulpverlener moet het vertrouwen winnen van de zorgmijder.
    4. We stellen een begeleidingsplan op. Brengen op praktische wijze verbetering aan in de situatie van de zorgbehoevende, waardoor een meer stabiel leven ontstaat.
    5. Brengen praktische verbeteringen. Voeren het opgestelde begeleidingsplan uit en zorgen dat dankzij de juiste interventie een betere kwaliteit van leven ontstaat.
    6. Bereiden een overdracht voor. Nemen contact op met hulpverleners van andere, reguliere instanties en bereiden zo nodig een overdracht van de hulpverlening voor. Dit is alleen mogelijk wanneer de situatie van een zorgmijder in zoverre is geholpen dat iemand nu wel hulp van andere instanties zoals de GGZ kan en wil accepteren.
    7. Monitoren progressie en nazorg. Ons bemoeizorgteam zal vaak nog enige tijd in de gaten houden of de zorgmijder terugvalt in oude patronen.